FESTUM SOFTWARE

Keskity siihen, missä olet paras

Ensimmäistä robottia tekemässä

Viime blogissani kirjoitin mm. miten robotiikka voi avustaa käyttäjää työnteossa. Siitä sisuuntuneena päätin tehdä itsekin robotin ja katsoa, kuinka vaikeaa nykytekniikan hyödyntäminen oikeasti on. Ohjelmointitaustanani on opintojen parissa 80-luvulla suoritetut Basic ja Pascal peruskurssit (joista en muista enää juurikaan mitään) sekä vajaa kymmenkunta vuotta sitten tekemäni, mutta jo käytöstä poistunut urheiluseuran www-sivusto. Eli varsinaisesta ”varttinörtistä” tai koodarista olen varsin kaukana. Toki muuten olen hyvinkin tietotekniikkaan orientoitunut ja olen ollut mukana useassa erityyppisessä robotiikan demossa, joten lähtökohdat aloittamiselle olivat olemassa.

 

Liikkeellelähtö – Robottijärjestelmän asennus

Jotta pääsin rakentamaan robottia, piti minun ensin ladata ja asentaa työasemalleni Kofaxin koelisenssi käyttööni. Mukana tuli asiallisesti toimitettuna teksti- ja videomateriaali asennuksesta sekä ohjeistus perusrobotin tekemisestä.  Aloitin projektini videosarjan ensimmäisen osan katsomisesta.

Neljän minuutin videon jälkeen varsinainen asennus työasemalleni sujui helposti. Tosin robottipalvelu ei suostunut heti käynnistymään, mutta koneen pikaisen uudelleenkäynnistyksen jälkeen ongelma korjaantui. (Heh onneksi en myönnä, etten heti tajunnut tätä ratkaisua itse).

Seuraavaksi jatkoin projektiani katsomalla loput videoista, eli neljään osaan jaotellun n. 35 min demon siitä, miten robotti kerää tuotetietoa rautakaupasta Exceliin. Videosta oli matkan varrella muutenkin hyvä palautella perustekniikoita mieleen. Olin valmis tositoimiin.

 

Robotin toteutus

Seuraavaksi alkoi minuutin mietintä siitä, mitä tahtoisin robottini tekevän. Päätin valita helpon tehtävän, joka mukailisi videon materiaalia ja lopulta päädyin yritystiedon keräämiseen. Haluan, että robotti noutaa minulle antamieni yritysten osoite- ja verkkolaskutiedot Exceliin. Pohjaksi loin Google Docsiin nimilista taulukon yrityksistä, joiden tiedot halusin kerätä:

Robottihan toimii osiltaan ihmisen tavoin, joten se on kykenevä käyttämään eri järjestelmiä olemassa olevien käyttöliittymien kautta. Myös robotin teko mukailee tätä ajatusmallia. Automatisoitavat ohjelmat käynnistetään robottiohjelman (Design Studio) sisälle ja robottien teko alkaa. Käytettävä Design Studio analysoi tehtävän työvaihetta (käyttöliittymää, muuttujia..), muuttaa sen koodiksi sekä rakentaa prosessimallin kokonaisuudesta. Windows ja web sovellusten suhteen työ on suhteellisen suoraviivaista, koska robottiohjelmisto pääsee analysoimaan käyttöliittymää suoraan sisältötasolla. Etäkäytössä (esim. Citrix) toteutus on hieman hankalampaa, koska automatisoitavasta ohjelmasta nähdään vain kuva näytöllä, mutta tässäkin uudenlainen koneoppiminen nopeuttaa ja auttaa stabiilien robottien toteutuksessa.

Ensimmäinen tehtäväni robotin teossa oli luoda muuttujat, joita robotti käsittelisi. Tässä tapauksessa niitä olivat:

 

Muuttujat luotuani jatkoin robotin tekoa lataamalla ensimmäisen sovelluksen luomani taulukon/Docsin kautta.

 

 

Hiiren oikean näppäimen kautta aukeavan valikon avulla lisäsin taulukkoon silmukan, joka käy läpi kaikki yritykset:

 

 

Tämän jälkeen keräsin ja tallensin valitun tiedon aikaisemmin tekemääni muuttujaan Toiminim_haku,

 

 

Näin prosessin ensimmäinen vaihe oli muotoutunut seuraavaksi:

 

Seuraavaksi olikin vuoro ladata ytj.fi. Lisäsin uuden stepin, valitsin valintalistasta “load page” ja annoin oikean osoitteen.

 

 

Sivun latauduttua klikkasin yrityshaku-kenttää, valitsin oikean muuttujan listasta ja lisäsin sen kenttään.

 

 

Lisäksi annoin robotin vielä klikata suurennuslasia ja seuraavalta sivulta yritystunnusta, jotta se pääsi poimimaan yrityskortilta haluamani tiedot.

 

 

Tämän jälkeen toistin toimintamallin verkkolaskuosoitteet.fi sivustolla ja hakuprosessi oli valmis.

Seuraavaksi oli vuorossa Excel-tiedoston luonti ja tietojen tallennus. Koska Kofaxin robotiikkajärjestelmä pitää sisällään ”sisäisen Excelin”, pääsin luomaan tiedoston suoraan Desing Studion avulla ilman erillistä Exceliä. Riittää kun avasin taulukon, loin rivin ja tallensin muuttujat.

 

Lisäksi lopuksi halusin lähettää sähköpostiviestin huomautuksena, kun robotti on suorittanut tehtävän, tähän riitti Send email vaiheen lisäys robotin loppuun.

Muutama pikku viilaus vielä ja robotti oli valmis ajettavaksi.

 

Lopputuotos

Ohessa vielä lopullinen prosessi sekä robotin keräämät tiedot:

 

Robotin suoritettua kyselyn ja muodostettua Excelin, sain siltä vielä seuraavan sähköpostin:

 

 

Kevennetyn version toteutus ad hoc käyttöön

Muodikas kiertotalous-termi mielessä tiivistin juuri tehdystä robotista myös miniversion, jossa kyselyitä voidaan tehdä yksitellen selainpohjaisesti. Myöskään tähän en saanut aikaa kovinkaan paljoa hukattua, tosin nyt tarvitsin apuja asiantuntijalta kyselymuuttujan ja käynnistysmekanismin ymmärtääkseni.

Prosessina:

 

Ja selaimessa ilmentymänä:

 

 

Osaamisesta

Vaikka robotin toteutus oli minulle yllättävän opettavaista ja selkeää, tarvitsin silti hieman apuja oikealta asiantuntijaltamme:

  • Postiosoite ja postinumero olivat YTJ:ssä samassa kentässä. Halusin kuitenkin käsitellä ne erikseen, joten tiedot piti erotella toisistaan.
  • fi-sivulla oli käytössä jonkinlainen SSL/TSL salaus, tätä varten minun piti löytää ja klikata oikea käsittelytapa sivun lataukseen.

Seuraavalla kerralla osaan tehdä jo nekin.

Yhteenvetona: Tästä on hyvä jatkaa päivän jatkokurssiin ja parantaa vielä hieman omaa osaamistani. Tosin jo nykyisellä osaamistasollani tämänkaltaisen teknologian kanssa yksinkertaisissa robotti tarpeissa selviän kyllä yhtä hyvin kuin Excelin makroja rakentaessakin. Kuitenkin projektista viisastuneena jätän jatkossakin suosiolla vaativien robottien teon oikeille asiantuntijoille.

 

Robotti ei ole ihminen

Kuten kaikki käyttöliittymät, nämäkin käyttämäni verkkopalvelut on suunniteltu ihmistä varten. Tästä syystä hakukentät toimivat hieman hassusti ja tulokset saattoivat olla robotin kannalta virheellisiä. Esim. Festum Oy:tä etsiessäni tuloksena tuli kolmen eri yhtiön tiedot yhden sijaan. Myöskin verkkolaskuosoitteena tällä emoyhtiöllä oli virheellisesti pankkitilinumero. Joten jouduin hieman lisäämään sääntöjä robotille. Lisäsin mm. säännön siitä, että jos verkkolaskuosoitetieto puuttuu tai ei ole oikeanlainen, ohitetaan tietojen nouto. Tämänkaltaisten muutosten toteutuksessa automaattisesti syntynyt prosessimalli näytti tehokkuutensa. Riitti kun klikkasin oikeaa kohtaa prosessissa ja tarkensin tai loin uuden säännön. Muutos oli heti testattavissa ja todennettavissa.

Opiskelumielessä tehdyn robottini valmistuttua, sain nopeasti kollegoiltani palautetta, että YTJ:stä tehtävät robottihaut ovat valitettavasti kiellettyjä sivuston yleisissä säännöissä. Tätä varten palvelu tarjoaa erikseen avoimen datan väylän. Vaikka robottini kaipasi välitöntä muutosta, en sitä kuitenkaan lähtenyt enää muokkaamaan, vaan siirsin harjoitukseni opintotavoitteensa suorittaneena viimeiselle matkalleen roskakoriin. Tässä tapauksessa kyseessä oli ensisijaisesti testi, voiko ”Excel-osaamispohjalla” rakentaa yksinkertaisen ohjelmistorobotin, ei niinkään automatisoida minulle tarpeetonta prosessia. Tästä saimme silti hyvän esimerkin siitä, että on tärkeä selvittää myös oikeudelliset asiat ennen robottien lopullista toimeenpanoa.

Yhteenvetona tämän opiskelun pohjalta voisin sanoa tämän uuden ja disruptiivisen teknologian yllättäneen minut hyvin positiivisesti!

 

Haluatko itse testata robotin luomista?

Jos haluat itse kokeilla oman ohjelmistorobottisi luomista, voit ladata blogissa mainitut materiaalit käyttöösi seuraavan linkin kautta: https://www.kofax.com/Products/Robotic-Process-Automation/Kapow/rpa-free-trial_partners

Huom! Muista lisätä rekisteröintikaavakkeeseen ”Kofax Partner name” kohtaan Festum Software Oy.

Kofaxin ilmainen testilisenssi on voimassa 12 kuukautta latauksesta, joten robottisi ehtii hyvin päästä tositoimiin niin halutessasi!

Tämänkaltainen uusi teknologia mahdollistaa erittäin nopean robottikehityksen ja sitä kautta osaltaan työn uudistamisen. Huomattavaa kuitenkin on, että vaikka teknologia näyttelee erittäin tärkeää roolia RPA ympäristössä, on kokonaisuudessa kuitenkin paljon muutakin, kuin pelkkä robotin toteutus ja ylläpito.

 

Kokeile rohkeasti ja saatat saada rinnallesi uuden apulaisen pikkurobotin muodossa. 🙂

Visma Hausvise Oy

Email: laskutus.hausvise@visma.com

Pori

Isolinnankatu 22 B
28100 PORI

Tampere

Naulakatu 3
33100 Tampere

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi