FESTUM SOFTWARE

Keskity siihen, missä olet paras

Tieto jumissa dokumenteilla? Anna koneälyn auttaa.

Tekoälyn ja koneoppimisen käyttöön törmää nykypäivänä yhä useammassa yhteydessä. Yksi käytännön esimerkki tästä on tiedonkeruun automatisointi skannatuista tai sähköpostitse saapuneista dokumenteista. Tarkoituksena on nopeuttaa toimintaa ja poistaa turhia pullonkauloja eli saada dokumentilla olevat tiedot mahdollisimman nopeasti ja oikein osaksi automaatiota.

 

Esimerkki:  perusprosessi ostolaskujen tunnistuksessa

Ostolaskut vastaanotetaan verkkolaskujen lisäksi myös joko paperilla tai sähköpostilla. Verkkolaskut ovat jo sähköisesti rakenteellisessa muodossa ja helppo automatisoida, mutta entäpä se paperi ja s-posti?

Koneoppimista hyödynnettäessä laskujen sähköistys toimii seuraavasti:

  1.  Skannataan saapuneet laskut tai poimitaan ne sähköpostista automaattisesti ja välitetään laskut koneelliseen laskutunnistukseen.
  2. Tehdään dokumenteille koneellinen tunnistus ja opastetaan tarvittaessa järjestelmää tunnistuksen apuna.
  3. Siirretään laskut verkkolaskuformaatissa ostolaskujärjestelmään.

 

Miten tunnistus tässä toimii?

Koneoppivassa tunnistuksessa hyödynnämme älykästä teknologiaa varsin monipuolisesti. Mukana on mm. visuaalisen ulkoasun ja luonnollisen kielen tunnistamista, neuroverkkojen hyödyntämistä sekä koneoppivuutta niin ennakoitavuuteen, todennäköisyyksiin kuin ihmisen opastamiseen perustuen. Myös merkintunnistus eli OCR on pienessä (mutta toki tärkeässä) roolissa.

Edellä mainitussa esimerkissä järjestelmä pyrkiikin poimimaan laskutiedot mahdollisimman itsenäisesti. Tässä laskutunnistuksessa olennaista on mm.

  1. Aiheyhteydet: esim. laskun päivämäärä -otsikon vierestä poimitaan laskupäivä, eräpäivämäärä -otsikon vierestä puolestaan eräpäivä.
  2. Tiedon rakenteet: esim. päivämäärät, pankkitili, y-tunnus ja mahdollisesti tilausnumero ovat aina rakenteellisesti tunnistettavia tietoja. Myös rivitiedot riveineen ja sarakkeineen ovat helposti tunnistettavissa.
  3. Taustalla olevat pohjatiedot: esim. toimittajan tiedot voidaan varmentaa ja täydentää vaikka toimittajanumerolla verrattaessa laskutietoja esim. toimittajarekisteriin ja tilaustietoihin.
  4. Käyttäjän opastus – jos tunnistuskone ei löydä tietoa tai on epävarma ratkaisustaan, varmentaa käyttäjä tiedon helposti laskulta. Tällöin kone oppii ja muuttuu viisaammaksi. Tässä koneoppiminen näyttää kyntensä, sillä mitä enemmän laskuja järjestelmästä menee läpi, sitä parempi on tulos.

 

Yllä olevan mukainen käytäntö toimii kaikille asiakirjoille, oli sitten kyse laskuista, ostotilauksista, rahtikirjoista, todistuksista, sertifikaateista tai vaikka vakuutushakemuksista. Automatisoitu ja monikanavainen tietojen keruu mahdollistaakin dokumenttisidonnaisten prosessien automatisoinnin kokonaisuudessaan nopeasti ja korkealla laatutasoilla.

Vaikka tekniikka on monipuolista, tunnistusten kynnys aloitta tunnistusten toteutusta on tehty matalaksi. Helpommillaan se voi näyttää tältä: TotalAgility Quick Capture

 

Festum Software tarjoaa valikoiman älykkäitä ohjelmistoja ja toimintamalleja yritysten liiketoiminnan ja ICT:n avuksi. Fokuksenamme on olla mukana kehittämässä asiakkaittemme liiketoiminnan arvoa ja kilpailukykyä modernin automaation keinoin.

Visma Hausvise Oy

Email: laskutus.hausvise@visma.com

Pori

Isolinnankatu 22 B
28100 PORI

Tampere

Naulakatu 3
33100 Tampere

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi