FESTUM SOFTWARE

Keskity siihen, missä olet paras

Ohjelmisto­suunnittelija, koodari, nörtti? – päivä koodarin matkassa

Ohjelmistosuunnittelija kehittää ja nimensä mukaisesti suunnittelee erilaisia ohjelmistoja. Ohjelmistosuunnittelijaksi voi ryhtyä kuka tahansa, kunhan vain mielenkiintoa koodaamiseen löytyy. Sinun ei siis tarvitse olla ns. nörtti, mutta on hyvä olla myös yleisesti kiinnostunut IT-alasta, sillä tekniikat, ohjelmistot ja ohjelmointikielet uudistuvat jatkuvasti.

Mutta mitä koodari sitten oikeasti tekee? Mitä koodaus on?

Nämä ovat yleisiä kysymyksiä henkilöiltä, joiden päivittäiseen elämään eivät kuulu tietokoneet ja IT-ala. Kiinnostuneimmille kysyjille saatan näyttää vaikkapa pätkän ReactJs-koodia (Reactia on käytetty mm. Hausvisen kehittämisessä) ja sen, mitä sillä saa aikaseksi. Tässä vaiheessa useimmat toteavat, että eihän tuosta voi tajuta tai ymmärtää yhtikäs mitään.

Fiilis on itsellenikin tuttu. Tunne nousee aina esille esimerkiksi silloin, kun törmään johonkin vieraskieliseen kirjoitukseen kuten venäjään. Ihmettelijöille kerronkin, että ohjelmointi on hyvin verrattavissa uuden kielen opiskeluun. Harvalta se ruotsikaan opettelematta taipuu tai taipuuko kunnolla vielä edes peruskoulun jälkeenkään. Harjoitusta ja jatkuvia toistoja siis vaaditaan, jotta kieli ja taidot pysyvät muistissa.

Ohjelmistosuunnittelijalle tämä on kuitenkin arkipäivää ja moni koodari käyttääkin päivittäin useita eri ohjelmointikieliä.

 

Työ, jossa käsiensä jäljen näkee heti

Prrrr! Herätyskello pärähtää soimaan ja mielenkiintoinen työpäivä on taas edessä. Työpisteelle saavuttuani tarkistan sähköpostini ja muut työviestintäkanavat. Seuraavaksi on aika tsekata päivän tehtävät.

Projektipäällikkömme suunnittelevat ja lisäävät tehtävät erilliseen tehtävien hallintaohjelmistoon, josta me koodarit sitten otamme ne kehitettäväksi. Tehtävät ja tehtävien laajuus vaihtelevat. Aina välillä tarvitaan palavereita ja perehdyttämistä. Näissä Skype on vahvasti mukana.

Itsellä on useampia näyttöjä käytössä. Päänäytölle muodostuu koodia, toiselle näytölle tulosta ja välillä on käyttöä kolmannellekin näytölle, jossa on avoinna mm. tehtävien dokumentaatiota, muistiinpanoja, tietokantayhteyksiä ja terminaaleja.

Tasainen näppäimistön naputus kuuluu työtilassa, kun koodarit ovat päässeet vauhtiin. Jossain välissä joku meistä keskeyttää naputuksen kysymällä “mennäänkö kahville?” Usein saatu vastaus on “joo, ihan kohta”, sillä keskeneräistä koodia ei millään malta jättää kesken. Tästäkin syystä aika kuluu hyvin nopeasti koodatessa.

Olen saanut tehtävän valmiiksi ja varmistan koodin toiminnan. Päivän päätteeksi siirrän vielä tehtävät testaajille. Testaajat tekevät tärkeätä työtä testatessaan ohjelmiston toimivuuden ennen kuin sitä viedään eteenpäin.

Omasta mielestäni ohjelmistosuunnittelijan työssä parasta on uuden kehittäminen ja se, että työn tuloksen näkee saman tien. On mukava tehdä ohjelmistoja, jotka tuovat käyttäjille helpotusta arkeen ja sen hallintaan.

Visma Hausvise Oy

Email: laskutus.hausvise@visma.com

Pori

Isolinnankatu 22 B
28100 PORI

Tampere

Naulakatu 3
33100 Tampere

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi