FESTUM SOFTWARE

Keskity siihen, missä olet paras

Robotiikka työn uudistajana

Robotiikka tehostaa

Maailman talousfoorumi (WEF) ennustaa maailmanlaajuisesti syntyväksi noin 133 miljoonaa uutta työpaikkaa seuraavan vuosikymmenen aikana. Samaan aikaan noin 75 miljoonaa perinteistä työpaikka katoaa. Tämä ennuste perustuu uusien teknologioiden nopeaan kehittymiseen. Ennusteen suuntaviivat tuskin yllättävät ketään, sillä uusi teknologia on aina luonut uutta tekemistä, työtä ja vaurautta.

Suomen kilpailukyvyn kannalta aihe on kiehtova. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tutkimuksessa Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018 – 2037 käsitellään radikaalien teknologioiden vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja toimintamalleihin. Julkaisun mukaan työn tekeminen ei ole katoamassa, mutta se miten sitä tehdään, uudistuu jatkuvasti.

Omassa työssämme yritämme ymmärtää automaation vaikutuksellisuuden myös työn inhimillistämisen näkökulmasta. Liiketoiminnan automatisoinnissa kyse ei ole pelkästään investoinnin laskennallisesta takaisinmaksuajasta tai kustannustehokkuudesta sekä laadun parantamisesta, vaan myös ajan vapauttamisesta olennaiseen. Jatkuva kiire kertoo liian vähästä henkilökunnasta ja ihmisten riittämättömyyden tunne taas puolestaan siitä, ettei työntekijöillä ole aikaa tehdä työtä niin hyvin kuin he itse haluaisivat. Yhtenä mittarina työn kuormittavuudesta toimii mm. vuoden 2017 sairauspoissaololuvut, joiden mukaan työnantajille kohdistui Suomessa arviolta lähes 4 miljardin kulut.

 

Työnteon tapojen kehittämistä ja modernisointia

Palveluitamme miettiessämme on iso kysymys siinä, miten meidän ja asiakkaittemme tapa tehdä työtä muuttuu jatkossa. Varsinkin hallinnollisissa prosesseissa ohjelmistorobotiikan vaikutus tekemiseen näkyy erityisen selvästi toimialasta riippumatta. Muutos on ollut viime vuosien aikana todella nopeaa ja robotiikan hyödynnettävyys kasvaa jatkuvasti.

Tämän muutoksen keskellä moni miettiikin mistä ja miten lähteä liikkeelle. Yksi tapa voi olla työn tekemisen näkökulma. Analysoimalla omaa ja alaisten (tai asiakkaittesi) työtilannetta muutaman helpon kysymyksen avulla pääset nopeasti liikkeelle. Pohdi työtilanteen kannalta seuraavanlaisia asioita:

  • Mitä rutiineja sinulla on?
  • Mistä työtehtävistä et pidä?
  • Mitä töitä et ehdi tai pysty tekemään?
  • Mitä tietoa sinulla pitäisi olla käytettävissä?
  • Minkä työn haluaisit jonkun muun tekevän?
  • Mitkä työt stressaavat?

Näistä kysymyksittä voidaan jatkaa helposti pohdintaan, miten uusien teknologioiden avulla voimme kehittää tapaamme toimia myös kumppaniemme ja asiakkaittemme kanssa.

Vastausten avulla kukin voi haastaa itseään ja miettiä, mitä mahdollisuuksia liiketoiminnalle aukeaisi, jos kone tekisikin koneelle kuuluvat työt. Robotiikka ja koneäly ovat erinomaisia työkaluja rutiinien automatisointiin ja työn uudistamiseen. Niiden avulla voimme halutessamme muuttaa työtämme entistä tuottavammaksi ja motivoivammaksi sekä samalla myös vaativammaksi.

 

Aiheeseen liittyvää

Muutostenhallinta ja älykäs automaatio

 

Festum Software tarjoaa valikoiman älykkäitä ohjelmistoja ja toimintamalleja yritysten liiketoiminnan ja ICT:n avuksi. Fokuksenamme on olla mukana kehittämässä asiakkaittemme liiketoiminnan arvoa ja kilpailukykyä modernin automaation keinoin.

Visma Hausvise Oy

Email: laskutus.hausvise@visma.com

Pori

Isolinnankatu 22 B
28100 PORI

Tampere

Naulakatu 3
33100 Tampere

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi