FESTUM SOFTWARE

Keskity siihen, missä olet paras

Robotiikka työn uudistajana

Robotiikka tehostaa

Maailman talousfoorumi (WEF) ennustaa maailmanlaajuisesti syntyväksi noin 133 miljoonaa uutta työpaikkaa seuraavan vuosikymmenen aikana, samaan aikaan noin 75 miljoonaa perinteistä työpaikka katoaa. Tämä ennuste perustuu uusien teknologioiden nopeaan kehittymiseen. Ennusteen suuntaviivat tuskin yllättävät ketään, uusi teknologia on aina luonut uutta tekemistä, työtä ja vaurautta.

Suomen kilpailukyvyn kannalta aihe on kiehtova. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tutkimuksessa Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018 – 2037 kartoitetaan radikaalien teknologioiden vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja toimintamalleihin. Julkaisun mukaan työn tekeminen ei ole katoamassa, mutta se miten sitä tehdään, uudistuu jatkuvasti.

Omassa työssämme yritämme ymmärtää automaation vaikutuksellisuuden myös työn inhimillistämisen näkökulmasta. Liiketoiminnan automatisoinnissa kyse ei ole pelkästään investoinnin laskennallisesta takaisinmaksuajasta tai kustannustehokkuudesta sekä laadun parantamisesta, vaan myös ajan vapauttamisesta olennaiseen. Jatkuva kiire kertoo liian vähästä henkilökunnasta ja ihmisten riittämättömyyden tunne taas puolestaan siitä, ettei ole aikaa tehdä työtä niin hyvin kuin itse haluaisi. Yhtenä mittarina tähän on vuoden 2017 sairauspoissaololuvut, joiden mukaan työnantajille kohdistui Suomessa arviolta lähes 4 miljardin kulut.

 

Työnteon tapojen kehittämistä ja modernisointia

Palveluitamme miettiessämme on iso kysymys siinä, miten meidän ja asiakkaittemme tapa tehdä työtä muuttuu jatkossa. Varsinkin hallinnollisissa prosesseissa ohjelmistorobotiikan vaikutus tekemiseen näkyy erityisen selvästi toimialasta riippumatta. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan vuonna 2020 robotiikka tehostaa olennaisesti talousosastojen työtä. Muutos on todella nopeaa ja robotiikan hyödynnettävyys kasvaa nykyisestä 17 prosentista 73 prosenttiin vain kahdessa vuodessa: Gartner Says Robotics To Become Mainstream In Finance Departments By 2020

Tämän muutoksen keskellä moni miettiikin mistä ja miten lähteä liikkeelle. Yksi tapa voi olla työn tekemisen näkökulma. Analysoimalla omaa ja alaisten (tai asiakkaittesi) työtilannetta muutaman helpon kysymyksen avulla pääset nopeasti liikkeelle. Näitä kysymyksiä voivat olla esimerkiksi seuraavat:

• Mitä rutiineja sinulla on?

• Mistä työtehtävistä et pidä?

• Mitä töitä et ehdi tai pysty tekemään?

• Mitä tietoa sinulla pitäisi olla käytettävissä?

• Minkä työn haluaisit jonkun muun tekevän?

• Mitkä työt stressaavat?

 

Vastausten avulla kukin voi haastaa itseään ja miettiä, mitä mahdollisuuksia liiketoiminnalle aukeaisi, jos kone tekisikin koneelle kuuluvat työt. Robotiikka ja koneäly ovat erinomaisia työkaluja rutiinien automatisointiin ja työn uudistamiseen. Niiden avulla voimme halutessamme muuttaa työtämme entistä tuottavammaksi, motivoivammaksi mutta myös samalla vaativammaksi.

 

Lataa suomenkielinen ohjelmistorobotiikkaoppamme:


 

Festum Software tarjoaa valikoiman älykkäitä ohjelmistoja ja toimintamalleja yritysten liiketoiminnan ja ICT:n avuksi. Fokuksenamme on olla mukana kehittämässä asiakkaittemme liiketoiminnan arvoa ja kilpailukykyä modernin automaation keinoin.

 

Festum Software Oy

Puh: 0207 909 700 
Email: info@festum.fi

Pori

Isolinnankatu 22B
28100 PORI

Vantaa

Äyritie 8 E
01510 VANTAA

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Tiivistämme ajankohtaisimmat uutiset meiltä ja maailmalta.