FESTUM SOFTWARE

Keskity siihen, missä olet paras

Tekoäly ja laskuskannaus

tekoäly ja laskuskannaus

Tekoälyn ja koneoppimisen käyttöön törmää nykypäivänä yhä useammassa yhteydessä. Yksi käytännön esimerkki tästä on tiedonkeruun automatisointi skannatuista tai sähköpostitse saapuneista ostolaskuista. Tarkoituksena on saada laskutiedot mahdollisimman nopeasti ja oikein osaksi laskunkäsittelyä, jotta laskuprosessi etenee mahdollisimman automaattisesti ja työntekijöiden aikaa säästyy turhilta rutiineilta.

 

Näin koneoppiminen toimii laskujen vastaanotossa

Ostolaskut vastaanotetaan verkkolaskujen lisäksi myös joko paperilla tai sähköpostilla. Verkkolaskut ovat jo sähköisesti rakenteellisessa muodossa ja helppo automatisoida mutta entäpä se paperi ja s-posti?

Koneoppimista hyödynnettäessä laskujen sähköistys toimii seuraavasti:

1.  Skannataan saapuneet laskut tai poimitaan ne sähköpostista automaattisesti.

2.  Välitetään laskut koneelliseen laskutunnistukseen. (esim. Kofax Transformation)

  • Koneoppivassa laskutunnistuksessa kone pyrkii poimimaan laskutiedot mahdollisimman itsenäisesti perustuen mm.

i.  Aiheyhteyksiin: esim. laskun päivämäärä -otsikon vierestä poimitaan laskupäivä, eräpäivämäärä-otsikon vierestä puolestaan eräpäivä.

ii.  Tiedon rakenteeseen: esim. päivämäärät, pankkitili, y-tunnus ja mahdollisesti tilausnumero ovat aina rakenteellisesti tunnistettavia tietoja. Myös rivitiedot riveineen ja sarakkeineen ovat helposti tunnistettavissa.

iii.  Taustalla oleviin pohjatietoihin: esim. toimittajarekisteriin ja tilaustietoihin.

iv.  Käyttäjän opastukseen – jos tunnistuskone ei löydä tietoa tai on epävarma ratkaisustaan, varmentaa käyttäjä tiedon helposti laskulta. Tällöin kone oppii ja muuttuu viisaammaksi. Tässä koneoppiminen näyttää kyntensä, sillä mitä enemmän laskuja järjestelmästä menee läpi, sitä parempi on tulos.

3.  Siirretään laskut verkkolaskuformaatissa ostolaskujärjestelmään.

 

Puhutaan kanavariippumattomuudesta, kun laskut voidaan toimittaa käsiteltäväksi laskukiertoon aina samalla tavalla oli sitten kyse verkkolaskusta tai paperista. Kun tieto on järjestelmissä, voisi seuraava kehitysvaihe esimerkiski olla tiliöinnin kehittäminen mahdollisimman automaattiseksi. Myös tässä koneäly tai ohjelmistorobotiikka saattavat olla avuksi.

Esimerkin mukainen käytäntö toimii kaikille asiakirjoille, oli sitten kyse laskuista, ostotilauksista, todistuksista tai vaikka vakuutushakemuksista. Paperin ja s-postin rinnalla kanavina toimivat niin mobiili kuin muutkin mahdolliset dokumenttilähteet.

 

– Annetaan koneen tehdä koneen työt –

 

Aiheeseen liittyvää:

Dokumenttiautomaatio

Lue lisää Kofax Transformation -teknologiasta (PDF)

 

Festum Software tarjoaa valikoiman älykkäitä ohjelmistoja ja toimintamalleja yritysten liiketoiminnan ja ICT:n avuksi. Fokuksenamme on olla mukana kehittämässä asiakkaittemme liiketoiminnan arvoa ja kilpailukykyä modernin automaation keinoin.

Ota yhteyttä

Tutustu myös

Festum Software Oy

Puh: 0207 909 700 
Email: info@festum.fi

Pori

Isolinnankatu 22 B
28100 PORI

Tampere

Pyhäjärvenkatu 5 B
33200 Tampere

Vantaa

Äyritie 8 E
01510 VANTAA

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Tiivistämme ajankohtaisimmat uutiset meiltä ja maailmalta.